Uit huis als je 18 jaar bent en een verstandelijke beperking hebt, is een grote stap. Voor jezelf, de ouders en familieleden. Marianne Bouman, moeder van twee kinderen, waaronder Jardi met een verstandelijke beperking en autisme, weet er alles van en vertelt ons hoe zij dit proces aangingen, samen met Jardi.
Tijdens zijn schoolperiode op het Prisma Voortgezet Speciaal Onderwijs in Alphen aan den Rijn was Jardi als 15-jarige al regelmatig aan het logeren bij een zorgorganisatie. Zo kon hij, zijn ouders en zus, wennen aan het idee dat hij op langere termijn uit huis zou gaan wonen. Net als ieder ander kind dat uiteindelijk op eigen benen wil staan. Na school startte Jardi (inmiddels 18 jaar) met werken bij de Florahoeve, een kleinschalige kwekerij gerund door het echtpaar Marsha en Dennis. Zij waren voor Jardi al bekend omdat zij deels ook werken op de Prismaschool als docent. De Florahoeve biedt werk onder begeleiding aan jongeren met een beperking. Zij leren werken met gewassen, dieren en hout. Maar ook de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) horen daarbij. Dus dat betekent ook boodschappen doen, de tafel klaarmaken en afruimen voor de lunch, koffie/thee zetten, enz. Taken die je ook zult doen als je op jezelf woont.
Een mooi leerproces voor Jardi waarin hij zich ontwikkelde. Ondertussen sloot het logeerhuis van de zorgorganisatie niet meer goed aan bij de ontwikkeling van Jardi. Er werd niet gekeken naar de persoonlijke ontwikkeling, Jardi moest mee met ‘de massa’ en algemene regels van het logeerhuis waardoor hij niet op de manier kon groeien dat paste bij zijn persoonlijkheid en wensen.
‘(H)erkent worden, doet groeien’
Kleinschaliger logeren waarbij er wel werd gekeken naar zijn persoonlijkheid, beperking en talenten vond de familie bij woonzorgboerderij Inversa in Woubrugge. Hier wonen 12 jongvolwassenen vanaf 18 jaar onder begeleiding op een boerderij met dieren, moestuin en bloementuin. Jardi voelde zich bij Inversa prettig, gehoord en ging regelmatig logeren.
De bewoners en begeleiders kenden hem ondertusen goed en begroetten hem elke keer weer enthousiast. Jardi leerde en zag wat wonen op jezelf bij Inversa betekende en groeide hier op een rustige manier naar toe. Hij ging steeds vaker logeren of kwam overdag helpen werken op de boerderij.
En toen was het ineens zover: er kwam een kamer vrij bij Inversa en na twee jaar te hebben gelogeerd, ging Jardi (inmiddels 20 jaar) er nu echt wonen. Dus uit huis, net als ieder ander kind. Dat wilde Jardi ook heel graag. ‘Het was zo aandoenlijk om te zien hoe trots Jardi was dat hij zelfstandig ging wonen, zegt Marianne. Hij belde alle familieleden en bekenden op om het zelf te vertellen. Voor zijn eigenwaarde en identiteit is het zo belangrijk om je vleugels uit te kunnen slaan. Ook als je een beperking hebt’.
Trots, trotser, trotst!: de tweede verhuizing
Gelukkig woont Jardi niet heel ver van de familie. Regelmatig fietst Jardi van Woubrugge naar Alphen aan den Rijn om zijn ouders een bezoekje te brengen of een weekend te logeren. Daarnaast werkt hij ook nog steeds bij de Florahoeve als op de boerderij van Inversa. Op zijn oude school of tijdens informatie avonden voor ouders en leerlingen die zich oriënteren op de woonmogelijkheden vertelt Jardi over zijn eigen proces en woongeluk. Als er bezoekers of ouders op de boerderij komen kijken, leidt Jardi hen trots rond.
En om het verhaal helemaal rond te maken:
Binnen een half jaar verhuisde Jardi nog een keer, maar wel binnen Inversa. Hij gaf aan bij de grotere woongroep aan te willen sluiten omdat zij zelfstandiger woonden en werkten. Daar was hij aan toe en dit gaf Jardi zelf aan. En daar is Inversa ook weer trots op!
‘Op zichzelf wonen, is zo belangrijk voor de eigenwaarde en identiteit van Jardi’
Jardi maakte binnen een half jaar de overstap van het 'Zomerhuis' naar de 'Boerderij'-groep.
Meer weten over wonen en/of dagbesteding bij Inversa?: Neem vrijblijvend contact (06 589 96045) met ons op, kom gerust eens langs om te kijken. Jardi geeft je graag een rondleiding.