In de media

 
 AD Editie 30-07-18, Door Ellen Verhaar-Kapiteijn,
 
Boerenkar onder luid gejuich weer ontvangen bij Inversa
Onder luid gejuich werd zaterdagochtend klokslag half elf een zelfgebouwde Gelderse oogstwagen achter een trekker het pad van zorgboerderij Inversa in Woubrugge opgereden.
  


Jan Noordam overhandigt de boerenkar aan een van de Inversa-bewoners. © Martin Sharrott Fotografie

 
,,Sjabloem, sjabloem'', zo imiteert Kim, een van de bewoonsters, het geluid van de wagen. ,,Mooi, mooi, mooi! Hij is nog mooier dan ik had gedacht'', zegt medebewoner Raymon. Hij zwaait met de kromme dissel. De van een modeltekening nagebouwde oogstwagen is een geschenk van Jan en Hannie Noordam uit Bodegraven.

Hannie Noordam, Jan (80) heeft er lang aan gebouwd en parkeerde de wagen jarenlang bij zijn aannemersbedrijf in Koudekerk. Hij is opgegroeid op de boerderij en bewaart warme herinneringen aan zijn jeugd daar.
Ook toen de hofstede in handen van stichting Inversa was gekomen, bleven hij en Hannie helpen bij de restauratie van zijn uit 1748 daterende geboortehuis. ,,Duizenden steentjes zijn door onze handen gegaan'', vertelt hij.
 
IJzerwerk
De boerenwagen heeft hij zelf gebouwd. Alleen het ijzerwerk komt van een wrakkige, originele boerenkar. ,,Vroeger hadden alle boeren in de streek zo'n wagen. Ze zijn in de oorlog opgestookt in waterfornuizen voor de kaasmakerij'', zegt hij spijtig.
,,Deze wagen is van iepenhout gemaakt. Dat is lichter en breekt minder gauw dan de traditionele wagens, die van veel zwaarder essenhout werden gemaakt'', aldus Noordam. Dankzij een schamel onderaan kan ook het achterwiel worden bestuurd. Noordam wijst naar de dissel. ,,Daarmee hielp ik vroeger mijn vader 'voeten'. Met je voeten op de kont van het paard hielp je dan afremmen, als je de dijk afreed'', legt hij uit.
Verhaal
De wagen is versierd met een geschilderde afbeelding van de boerderij. ,,Daaraan zit een heel verhaal vast'', vertelt Hannie. ,,Het is een geschenk van kunstschilder Jan van der Marel uit Wychen. Hij vindt dat ik zijn leven heb gered tijdens een busreis in Israël. De bus moest onverwachts hard remmen en Van der Marel schoot naar voren door het middenpad. Ik kon hem tegenhouden.''
 

Maart 2017, in de krant, NLdoet 2017
Juli 2017, in het tijdschrift Buitenleven