Dit is Hendrik-Jan. Hij werkt sinds 2021 als begeleider in de gehandicaptenzorg bij Inversa op de woonzorgboerderijen in Nieuwkoop en/of Woubrugge. Als kleine jongen groeide hij op, op een (hobby) boerderij in Nieuwkoop. Vijf jaar na zijn zorgopleiding is hij dan ook in zijn element om dit werk in een landelijke omgeving te doen op de woon-zorgboerderijen van Inversa.

Hendrik-Jan: “Ik werkte als persoonlijk begeleider bij een grote zorginstelling waar 24-uurs zorg werd geboden aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit vond ik erg leuk om te doen maar na een jaar of vijf en veel personeelswisselingen ging ik een beetje om mij heen kijken naar andere mogelijkheden binnen mijn werkgebied.

Omdat ik opgegroeid ben op een (hobby) boerderij in Nieuwkoop had een zorgboerderij altijd al mijn interesse. Toen mijn zus een vacature van stichting Inversa doorstuurde, was ik dan ook direct geïnteresseerd. Ik ging eigenlijk ten eerste vrijblijvend op gesprek bij Inversa. Ik kon tenslotte altijd nog ‘nee’ zeggen, dacht ik. Het tegendeel bleek waar. Ik was direct helemaal overtuigd en zei volmondig ‘JA!’ tegen deze mooie baan. Twee maanden later ging ik met plezier als persoonlijk begeleider aan de slag.

Bij Inversa voelde ik veel gastvrijheid en door de kleinschaligheid bouw je toch een andere band op met de bewoners en ouders dan ik gewend was bij een grote zorgorganisatie. Je moet het echt met elkaar doen. Dat zorgt wel voor verbondenheid. Ook belangrijk vind ik dat je veel buiten bezig bent met de bewoners. Al zag ik wel een beetje op tegen het geven van dagbesteding. Toch rol je daar ook zo in.

Ik ben persoonlijk begeleider bij Inversa. In deze rol ben ik degene die contact houd met ouders, artsen, gedragskundige, diëtiste of logopediste. Ik heb de afgelopen tijd veel ontwikkelingen in deze samenwerking gezien bij Inversa. Ondanks dat het soms lastig kan zijn om nieuwe mensen aan te laten sluiten binnen een klein, hecht team. Daarin is het belangrijk om een goede relatie met collega’s, het management en de andere samenwerkingspartners te houden. Maar vooral belangrijk is het om het belang van de bewoner(s) voorop te stellen.